غار نمکدان قشم کجاست؟ تاریخچه + دیدنی های داخلی + عکس
فهرست عناوین
غار نمکدان قشم، یک جاذبه گردشگری معروف در جزیره قشم است. این غار، طولانیترین غار نمکی جهان است و با نامهای دیگری همچون “سه مرد برهنه” شناخته میشود. غار نمکدان قشم، یا غار نمکی 3N، یک مجموعه شگفتانگیز از قندیلهای نمکی، استلاکتیتها و استلاگمیتها است. این غار در گنبد نمکی قشم واقع شده و با طولی بیش از ۶ کیلومتر، جذابیت بسیاری دارد.
بیشتر بخوانید : دیدنی های قشم | جاذبه های توریستی و تاریخی
معرفی غار نمکدان قشم
گنبد نمکی قشم، یک کوه گنبدی با ارتفاع حدود ۲۳۷ متر است که بلندترین قسمت جزیره قشم را تشکیل میدهد. این سازه با نام گنبد نمکی قشم شناخته میشود و دارای پدیدههای انحلالی سطحی و عمقی فراوانی است. غار نمکدان ۳، با طولی بیش از ۶۴۰۰ متر، به عنوان طولانیترین غار نمکی جهان شناخته میشود. سن نمکهای این غار به دوره پیش از کامبرین برمیگردد و بیش از ۵۷۰ میلیون سال عمر دارند. کوه نمکی قشم به عنوان یک گنبد نمکی غیرفعال در نظر گرفته میشود و سنگ نمک کمتری در سطح بالای آن وجود دارد. این اتفاق به دلیل حل شدن سنگ نمک با آب و کاهش میزان آن در طول زمان رخ داده است. ساختار این گنبد از انباشت صخرههای آذرین با رسوبات تشکیل شده است.
بررسی اجمالی غار نمکدان:
- ارتفاع : 237 متر
- طول: 6400 متر
تاریخچه غار نمکدان قشم
غار نمکدان قشم، که توسط دانشگاه شیراز و مهندسان زمینشناس جمهوری چک در سال ۱۹۹۸ کشف شد، به عنوان یکی از جمعبندیهای شگفتانگیز این پروژه در نظر گرفته شد. این غار، همراه با سایر گنبدها و غارهای نمکی که توسط مهندسان جمهوری چک مورد بررسی قرار گرفت، به عنوان یکی از عجایب جهان شناخته شد. کشف غار نمکدان قشم نتیجهٔ اصلی این پروژه بود. این کشف باعث شد تا این غار شگفتانگیز به جهان معرفی شود و عنوان طولانیترین غار نمکی جهان به آن اختصاص یابد.
بیشتر بدانید:
غار نمکدان قشم به عنوان طولانیترین غار نمکی جهان شناخته میشود،
آدرس غار نمکدان قشم و مسیر دسترسی
این غار در فاصله 90 کیلومتری جزیره قشم واقع شده است . برای دسترسی به غار نمکدان قشم، باید به طرف غرب جزیره قشم سفر کنید. پس از عبور از فرودگاه قشم، باید حدود ۶۰ کیلومتر را طی کرده و وارد جادهای شوسهای شوید که تا غار فاصله ۲۳ کیلومتر دارد. مسیر روستای طبل به باسعید و یکی از مسیرهایی است که شما را به غار میرساند، اما این مسیر طولانیتر است. برای این مسیر باید از قشم به سمت باسعیدو حرکت کنید، که با ماشین حدود یک ساعت و نیم زمان میبرد. سپس پس از رسیدن به باسعیدو، وارد یک جاده فرعی به نام شوسه میشوید که به سمت غار ادامه دارد. از باسعیدو تا غار، حدود ۴۴ دقیقه راه دارید.
- فاصله غار نمکدان تا فرودگاه قشم : 60 کیلومتر
- فاصله غار نمکدان تا باسعیدو: 44 دقیقه
خواص دارویی غار نمکدان
نمک غار قشم دارای خواص درمانی و خوراکی بوده و به عنوان یک منبع مرغوب از نمک استفاده میشود. نفس کشیدن در این غار نیز از خواص شفابخش است، به خصوص برای مبتلایان به آسم و بیماریهای تنفسی. حضور منیزیم در ترکیبات نمک این غار، باعث شده است که از منظر پزشکی بسیار مفید باشد و ورزشکاران آن را به صورت کپسول مصرف کنند. همچنین، نمک غار قشم به عنوان یک ماده خوراکی نیز استفاده میشود.
دیدنیهای غار نمکدان
1- دهانه غار
دهانه اصلی غار نمکدان قشم به سمت جنوب است و تا عمق حدود ۲۰ متری از آن، نور خورشید برای روشنایی کافی است و نیازی به چراغ قوه نیست. گردشگران عادی میتوانند تا عمق ۱۰۰ متری وارد غار شوند، اما حتی در این عمق، زیباییها و هیجانهای فراوانی در انتظارشان است.
2- استلاکتیتها و استلاگمیتها
بخشهای انتهایی غار نمکدان قشم، با وجود کفپوشی از نمک کریستالی، دارای زیباییهای بیشتری هستند. اتصالات استلاکتیتها و استلاگمیتها در نزدیکی دیوارهها، ستونهای زیبا ایجاد کردهاند که تماشای آنها لذتبخش است. رنگهای داخلی غار نیز متنوع و زیبا هستند. در گذشته، برخی از استلاگمیتهای نمکی این غار تخریب شدهاند، احتمالاً به دلیل استخراج نمک توسط گردشگران و مردم محلی است.
3- جریان آب
در داخل کوه نمکدان، جریان آبی برخاسته و با نمکهای اطراف ترکیب میشود و بهصورت چشمه از غار خارج میشود. این آب نمکآلود باعث ایجاد یک حوضچه طبیعی در دامنه کوه نمکدان میشود که به رنگ سفید معروف است. این چشمه طول سال جریان دارد و در داخل غار هم قابل مشاهده است. آب نمک موجود در غار گاهی مانند آینهای عمل کرده و تصاویر را منعکس میکند، که بهویژه درخشش زیبایی به محیط میبخشد. بستر اصلی این چشمه رنگ سرخ دارد و رسوبات گلآخرا (خاک نسوز) را در آن میتوان مشاهده کرد. این رسوبات شامل ترکیبات اکسید آهن، بهخصوص هماتیت است.
4- قندیلهای سقفی
سقف غار نمکدان قشم با قندیلهای بلورین نمک زیبا و متنوع پوشیده شده است. رطوبت بالا و نفوذ آب به داخل غار، باعث شکلگیری قطرات آب نمک روی قندیلها شده و زیبایی آنها را افزایش میدهد. جریان آب نمک روی قندیلها نقش مهمی در شکلگیری قندیلهای جدید ایفا میکند. سقف غار نمکدان با این قندیلهای بلورین نمک ظاهری دیدنی و دلنشین دارد.
بخش های داخلی و دیدنی غار نمکدان قشم:
- دهانه غار
- استلاکتیتها و استلاگمیتها
- جریان آب
- قندیلهای سقفی